Welkom in de B&B
De 2 pers. zit/slaapkamer
De 1 pers. slaapkamer
Voorzieningen
Buiten
Prijzen en Inchecken
Contact
Beschikbaarheid opvragen
Vincent van Gogh
Vincent van Gogh in Drenthe
Het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam
De Van Gogh Fietstocht
De Van Gogh wandeling in Nieuw-Amsterdam
Activiteiten
De omgeving
Restaurants
Natuur
Boodschappen
Dorpen en Steden
Uittips

De Van Gogh wandeling in Nieuw-Amsterdam / Veenoord

In Nieuw-Amsterdam / Veenoord zijn 5 schilderijlijsten geplaatst op locaties waar Van Gogh in 1883 werken heeft gemaakt. Deze route kun je wandelen, maar het is ook mogelijk met de fiets.

Toen de snikke op 2 oktober 1883 aanmeerde, had Vincent de keuze uit twee logementen, dat van Hendrik Scholte en het nu verdwenen logement van Jan van Dalen, op de plaats waar nu de Lunenborgstede staat. Hoe de situatie in die tijd was, komt goed naar voren op de aquarel ‘Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam’. Gezeten voor het logement van Scholte heeft Vincent gekeken in noordelijke richting. Helaas is er niets meer dat herinnert aan die tijd. Van het logement van Scholte is het voorhuis bewaard gebleven.

Net als Van Gogh veelvuldig heeft gedaan, maken we een wandeling in de omgeving van het logement. Allereerst bezoeken we het kerkhof waar enkele familieleden van Scholte begraven liggen. We steken de brug over en slaan linksaf. We passeren de molen en volgen de weg die met een ruime bocht rechtsaf gaat. Al spoedig krijgen we het kerkhof aan onze rechterhand en vinden de graven van de Scholtes direct na het ijzeren hek rechts. We lopen terug in de richting van het kanaal en steken vervolgens in de bocht de straat over en gaan rechtsaf langs het kanaal. (Trekkenweg)
Na enkele meters zien we een stenen huis met hoogoprijzende bomen.

Op deze plaats stonden in 1883 enkele boerderijtjes die Van Gogh heeft getekend. Staande met zijn rug naar het kanaal en kijkend in de richting van de molen, die net buiten zijn beeldveld valt, heeft hij deze plek vereeuwigd in tekening “Boerderij met schuurtje en bomen”.(JH407)

Lopen we een paar honderd meter verder richting Hoogeveen, dan zien we het weidse gebied dat Van Gogh heeft vastgelegd in de tekening “Landschap met kanaal en zeilschip”

Rechts op de tekening één van de boerderijtjes dat gebouwd is op de vochtige dalgrond, ontstaan na het afgraven van het veen. Midden op de tekening, voor het zeilschip dat wordt voortgetrokken door een paard, is een bruggetje te herkennen dat gelegen heeft over een afwateringskanaaltje. Paard en jager lopen op de andere oever van het kanaal, richting het logement van Scholte.

Aan de andere kant van het water, waar nu weilanden liggen, lagen vroeger uitgestrekte veengebieden. Vincent heeft dit gebied bezocht en er de tekening “landschap met veenstammen” gemaakt.

Op dit werk is het natte gebied te zien, doorsneden door een hoger gelegen zandpad, de Herendijk. Helaas is er op deze plaats niets meer van deze eens vanuit militair oogpunt bezien belangrijke verbindingsweg terug te vinden. De in het veen aangetroffen grillige boomwortels liggen op de voorgrond in het donkere water. Op de achtergrond zijn de silhouetten van twee voorovergebogen vrouwen te herkennen. Dit fragment heeft de kunstenaar korte tijd later, waarschijnlijk op zijn kamer in het logement, verwerkt in een olieverfschilderij “twee vrouwen in het veen werkend”. (JH 406)

Wij keren weer om en lopen langs het kanaal terug naar de ophaalbrug.

Aan de andere kant van het kanaal staat een rij voorname huizen, waarvan de meesten er ook al stonden in 1883. Hier woonden de vooraanstaande bewoners van het tweelingdorp, de burgemeester van Sleen, waaronder Veenoord viel, en enkele veenbazen. Van Gogh noemt deze woningen in zijn brieven niet, zijn voorkeur gaat uit naar de nederige onderkomens van de veenarbeiders, waarvan hij er verschillende getekend en geschilderd heeft. Tegenover de ophaalbrug loopt nu een brede straatweg naar het station. Van Gogh had vanaf het balkon een prachtig uitzicht op deze omgeving. Waar nu stenen huizen staan, stond toen een lange rij plaggenhutten aan een eeuwenoud zandpad, de hierboven genoemde Herendijk.

We steken de brug over en zijn terug bij het Van Gogh Huis. U loopt de naast het logement gelegen Schooldijk op.

Van Gogh heeft deze weg getekend bij zijn aankomt in het dorp, onderaan op het vel met schetsen. Aan beide zijden van de weg hebben lange rijen met keten (plaggenhutten) gestaan. Veel van deze keten zijn in de loop van de jaren ‘versteend’, d.w.z. dat ze langzaam maar zeker van steen zijn opgetrokken.

Er is nog één huisje blijven staan, huisnummer 41 aan uw linkerhand. We wandelen de Schooldijk af, slaan aan het eind op de T-kruising linksaf (Zwarteweg). Na ongeveer 200 meter slaat u rechtsaf de Vaartweg op. Ter hoogte van huisnummer 57 ligt de plaats waar Van Gogh het schilderij ‘Turfschuit met twee figuren’ heeft gemaakt.

De wijk (Stadnitskywijk) die in verbinding staat met de Zijtak maakt hier een haakse bocht. Scholte had aan dit water een turfveld. We mogen aannemen dat hij de schilder hierop heeft gewezen en mogelijk heeft personeel van de logementhouder geholpen bij de enscenering.

We wandelen de Vaartweg verder af en komen uit bij een bocht. Hier kijk je richting de ‘Dennenakker’ en heeft Vincent de nederige onderkomens van de veenarbeiders, die in de catalogi van Van Goghs werk de omstreden titels hebben gekregen zoals “Boerenhuis” en “Boerenhuis bij avond”.

Boerenhuis bij avond Boerenhuis

Wandelen we verder en komen uit voor de brug over het Stieltjeskanaal. Voor de brug slaan we linksaf. Na ongeveer 200 meter ziet u het fraaie huis met de naam ‘La Paix’ dat er ook al stond toen Van Gogh hier rondzwierf. Een bewijs van het grote verschil tussen arm en rijk in die tijd. We lopen verder langs het kanaal tot het eind van de weg en komen bij de Verl. Hoogeveense Vaart. Hier gaan we linksaf en volgen de winkelstraat tot aan het Van Gogh Huis.

Bed en Breakfast Van Gogh is een Bed & Breakfast (B&B) in Zuid-Oost Drenthe. Het ruime gastenverblijf is geschikt voor maximaal 3 personen en bestaat uit een ruime zit-slaapkamer met een 2 pesoonsbed, een zithoekje, een eettafel, en een pantry met koelkast, magnetron, koffie- en theefaciliteiten op de begane grond en een 1 persoonskamer op de eerste etage. De B&B heeft een eigen toilet en badkamer met douche en de B&B heeft een eigen ingang.
Bed en Breakfast Van Gogh
Ruud en Marieke Hobo
Kanaalweg 18
7917TB Geesbrug
Drenthe - Nederland
tel: 06 464 88 255

bedenbreakfastvangogh@outlook.com
www.bedenbreakfastvangogh.nl
www.bedenbreakfastvangogh.nl/mobile

Copyright © 2019 - heden: Ruud en Marieke Hobo

Bed and Breakfast Van Gogh in Geesbrug - Drenthe heeft natuurlijk gratis Wifi